Kurrens Néprajz. Nyitott előadások az ELTE BTK Néprajzi Intézetében – a sorozat folytatódik

A Kurrens néprajz. Nyitott előadások az ELTE BTK Néprajzi Intézetében sorozat keretén belül november 7-én Ivan Souček, a Bél Mátyás Egyetem Társadalomtudományi és Etnológiai Tanszékének munkatársa ad elő.

Ivan Souček kutatási területe az orvosi antropológia és a vallásantropológia, ezen belül a „kiegészítő” és „alternatív” gyógyászat használatát vizsgálja a szlovákiai lakosság körében. Foglalkozik továbbá az indiai gyógyítás kulturális hagyományainak európai megjelenésével és megítélésével. A gyógyítás és a vallásos gyakorlatok antropológiai vizsgálatát a recens jelenségekre fókuszálva végzi, kutatásait Kelet-Európában és Indiában végezte.

Előadásában Ivan Souček szlovákiai kutatásaiba enged betekintést: a vallásos gyógyításról, az alternatív gyógyászatról, a gyógyításhoz kapcsolódó rituálékról, az egészségügyről és orvostudományról szóló legfrissebb eredményeit ismerteti. Roman Hofreiterrel a tárgykörben 2022-ben közösen publikáltak angol nyelven kötetet (Understanding Unconventional Medicine, 2022. Brno, Masaryk University Press).

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az ELTE BTK Néprajzi Intézet Könyvtárába (Budapest, Múzeum krt. 6-8.).